HNB te�ajna lista
23.10.2020
Prodajni
CAD CAD
1
4,879026
GBP GBP
1
8,402857
USD USD
1
6,415062
EUR EUR
1
7,590301
$ Odabir valute
= Odabir valute

Studijsko putovanje u Italiju u sklopu projekta „Zaštita i promocija kestena“

U razdoblju od 1. do 3. listopada 2019. godine predstavnici Općine Vojnić na projektu „Zaštita i promocija kestena“ zajedno sa projektnim partnerima iz Velike Kladuše, Grada Karlovaca, Centra za šljivu i kesten te Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona, učestvovali su na studijskom putovanju u Italiji koje je održano u sklopu projekta.

Učesnici su posjetili nasad kestena lokalnog poljoprivrednika, plantažni nasad kestena sa pogonom za sortiranje i otkup i Centro Regionale di Castanicoltura del Piemonte (regionalni centar za proučavanje kestena) u provinciji Cuneo.

Održavani nasadi, korištenje navodnjavanja, učestala briga za sadnice i plodove te korištenje najnovijih tehnologija za sadnju, branje i sortiranje plodova kestena može se vidjeti kod svakog tamošnjeg poljoprivrednika i proizvođača. Regionalni centar istražuje i sprječava bolesti koje zahvaćaju kesten u današnje vrijeme, poput bolesti kore kestena (rak kore), napada kestenove ose šiškarice i razne druge bolesti koje nastoje suzbiti. Njihov eksperimentalni nasad broji različite vrste kestena, europske, azijske i američke vrste ali i sorata poput „Bouche de Betizac“, „Marsol“, „Maraval“ i „Precoce Miguele“ za koje koriste hibridnu podlogu. Veliku brigu daju svojoj lokalnoj sorti kestena koju nastoje zaštititi, castanea sativa, autohtona europska vrsta pitomog kestena.

Stručni prijevod i vođenje obilaska održali su doc.dr.sc. Željko Prgomet i dr.sc. Iva Prgomet, te dr.sc. Dario Donno i prof.dr.sc. Gabriele Loris Beccaro sa Poljoprivrednog fakulteta u Torinu.